Slik installeres Neuron Brannpakke
  • 09 Jun 2021
  • Bidragsytere
  • Mørk
  • Pdf

Slik installeres Neuron Brannpakke

• Mørk
  • Pdf

Introduksjon

De fleste branner i landbruket starter i el-anlegget og varmeutvikling i elektriske inntaksskap og fordelingsskap er første tegn på at noe er galt. Med vårt system kan slike feil avdekkes og rettes før en brann utvikler seg. El-Watch sin norskutviklede løsning er et viktig tillegg til termografi og brannalarm

Hva må være klart før installasjonen

Krav til installatøren

Neuron Brannpakke skal kun installeres av personell som har gjennomgått kurs holdt av El-Watch. Denne artikkelen er ment som ekstra støtte til kurset personell.

Materiell

Sluttkunde bestiller Neuron Brannpakke av El-Watch. Når bestilling er mottatt avklarer El-Watch hvor kunde bor og hvilken installatør som skal montere. Utstyret sendes så fra El-Watch til valgt installatør.
Det vil i mange tilfeller være vanskelig for bestillende kunde å vurdere behovet for flere gatewayer og hvilke el- og styrings-skap som det skal monteres sensorer i. Alle utførende installatører må derfor ha tilgang til ekstra gatewayer og sensorer i bil for å enkelt kunne komplettere installasjonen på stedet.

Avtale

Installatør gjør avtale med kunde og tar med tilsendt materiell.

Før oppmøte

Alle som skal installere Neuron Brannpakke må ha laget seg en bruker på neuronsensors.app
Førstegangsbrukere kan med fordel opprette systemet og registrere gateway og sensorer i fred og ro på sin arbeidsplass før de reiser ut og installerer.

Installasjon

Ved ankomst

Skaff oversikt over hva som finnes av el-skap og styreskap og hva som skal sikres.

Opprett system

Før man kan registrere gateway og sensorer i appen må det opprettes ett system. Logg på neuronsensors.app og opprett systemet.

• Systemnavn: Gårdsnavn eller adresse
  • Fakturainformasjon til kunde legges inn

Installer gateway

Vurder om installasjon er mulig å utføre med én gateway. Vurderes det til å kunne utføres med en gateway, sett denne på egnet sted og koble til strøm.

Plassering av gateway

Det finnes ingen fasit på om det kreves en eller flere gatewayer på ett gårdsbruk. Men normalt vil det være nok med en gateway på et ordinært bruk med en eldre driftsbygning og ett våningshus som skal sikres. Gateway bør da plasseres i det området det er flest skap som skal overvåkes, for eksempel i inngangsparti i fjøset. Bruk fortrinnsvis en ledig stikkontakt og monter gateway med medfølgende monteringskit, gjerne litt høyt på veggen. Les mer om montering av gateway her.

Eksempel på plassering, gateway markert med rød prikk
mindre gårdsbruk

På bruk med flere driftsbygninger og der hvor nybygde fjøs gjerne er plassert ett stykke fra våningshuset kan det være behov for to gatewayer. Spesielt i fjøs bygd av sandwich-elementer kan være krevende å oppnå tilstrekkelig radiosignal.

Eksempel på plassering, gatewayer markert med rød prikk

stort gårdsbruk(3)

Registrer gateway

Les her om hvordan du registrerer gatewayen i systemet.

Monter sensorer

Registrer sensorer

Etter å ha satt i drift gatewayen anbefaler vi å registrere sensorene i appen i nærheten av gatewayen. Sensorene trenger kontakt med gateway for å bli verifisert i systemet og om en sensor blir montert og registrert utenfor radiorekkevidde vil den ikke bli verifisert.

Plassere sensorer

Når man har registrert alle sensorene og man ser i appen at de kommuniserer med gatewayen tar man sensorene og plasserer de i de respektive skapene. Start med skapet man antar har dårligst radioforbindelse. Monter sensor og oppdatert alias/beskrivelse i appen. Gå så til neste skap osv.
Følg denne linken for å se tips og triks for å bedre signalnivået ved montering av sensorer.

Til slutt går man over alle sensorene i appen og verifiser at alle kommuniserer med gateway og har tilstrekkelig RSSI nivå.

RSSI

Signalstyrken fra en gitt sensor kan vises i appen under hver sensors detaljside. RSSI-verdien (Mottatt signalstyrkeindikator) indikerer ytelsen til forbindelsen mellom sensor og gateway. En høyere verdi indikerer bedre signalytelse. For å sikre stabil, pålitelig tilkobling bør RSSI ikke gå under -100 dB. -50 dB til -90 dB er normalt driftsområde. Jo høyere jo bedre!

Oppsett app

Etter å ha montert alle sensorer og fått bekreftet at alle er innenfor rekkevidde til gateway må man invitere kunden inn i systemet (som administrator).

Ferdigmeld installasjonen

Når alt er installert og oppe og går må installasjonen ferdigmeldes. Dette er avgjørende for at kunden skal få rabatt fra sitt forsikringsselskap. I tillegg må eventuelle ekstra gatewayer og sensorer rapporteres inn til El-Watch. Dette gjøres i eget skjema

Sjekkliste etter installasjon

• Alle sensorer har under -100db signalstyrke (-50 til -90 er normalt driftsområde)
  • Sluttkundens fakturadresse er lagt inn på systemet
  • Sluttkunde har blitt invitert og eventuelt instruert i hvordan å akseptere invitasjon og enkel brukeropplæring
  • Sluttkunde har fått levert startguide som fulgte pakken
  • Anlegget er ferdigmeldt til El-Watch i eget skjema